Ei, en ole itse ollut työnhaussa, vaan päinvastoin haastatellut tässä viime päivinä lähes kymmenen henkilöä. Muutama asia jäi mieleen, joten tässä muutama vinkki työnantajan näkökulmasta:
1) Tunne yritys, jonne haet
Vaikka yrityksen tunnetuin tuotemerkki olisi Flora, olet kuitenkin hakeutumassa Unileverin palvelukseen - näiden asioiden erottaminen on aika basic-juttu ja annat itsestäsi huonon kuvan, jos jatkuvasti hoet, miten haluat "Floralle töihin".
Ota myös selvää yrityksen tuotteista, palveluista ja henkilöstöstä, jotta osaisit kysyä tai puhua niistä tarpeen vaatiessa. "Ai, onko Rexonakin teidän, enpäs olisi uskonut" ei ole luottamusta herättävä kommentti... Kaikkitietävää ei toki tarvitse esittää, ja on hyvä tiedostaa, mitä aukkoja omassa osaamisessa on.
2) Selvitä ensin itsellesi, miksi haet ko. tehtävää
"Mulla on nyt niin pitkät työpäivät ja kamalasti töitä ja tyhmä pomo" ovat varmasti vaikuttamassa tilanteeseen, mutta työnantajan näkökulmasta ne eivät ole syitä palkata ketään. Työnantaja haluaa valita sopivimman ja motivoituneimman henkilön, joka on aidosti kiinnostunut sekä avoinna olevasta tehtävästä että yrityksestä ja toimialasta. Valmistaudu siis kertomaan, mikä tehtävässä kiinnostaa sinua, miksi hait siihen ja mitä osaamista sinulla on, josta olisi työssä hyötyä.
3) Missä haluaisit olla viiden vuoden päästä?
Toisin kuin moni ajattelee, ei jokaisella tarvitse olla selkeää viiden vuoden urasuunnitelmaa, joka luotsaa sinut yrityksen johtoon raketin lailla. Päinvastoin, on ihan mukavakin kuulla, että on ihmisiä jotka ovat tyytyväisiä tekemäänsä työhön ja joille "eteneminen" merkitsee sitä, että oppii lisää nykyisen työnsä raameissa ja kehittyy mahdollisimman hyväksi siinä, mitä nytkin tekee - kaikki eivät voi olla urakiitäjiä, ja hyvä niin! Voit siis hyvin vastata, että suhtaudut tulevaisuuteen avoimin mielin, mutta että se työ/ ala, mitä nyt teet, tuntuu ihan omalta ja lisäoppi ja uudet projektit tuovat varmasti haastetta ja motivaatiota aivan riittävästi. (Jos sinusta oikeasti tuntuu tältä!)
Mieti myös, mitä itse odotat työympäristöltä ja -organisaatiolta: onko luovuus ja vapaus sinulle tärkeämpää kuin työterveydenhuolto tai liikuntakerho, entä minkälainen toivoisit uuden esimiehesi olevan? Minkälainen alainen sinä olet?
4) Mieti, millä myyt itsesi
Avoinna olevaa tehtävää on hakenut yleensä monta tusinaa ihmistä, joilla on usein vielä varsin samankaltainen tausta. Mieti tarkkaan, mitä erityistä sinulla on kilpailuvalttinasi (tankotanssitaito ei varmaan tässä kontekstissa ole se paras ässä hihassa) ja miksi se kiinnostaisi työnantajaa - myös kova motivaatio ja työmoraali voivat olla näitä asioita.
5) Pukeudu asianmukaisesti
Eipä uskoisi, että tämäkin päätyi tälle listalle, mutta kyllä näin vain on. Tiukka ja/ tai avonainen t-paita ei imartele pullukkaa vartaloa - huomasin tuijottavani erään hakijan rintavakoa, kun se oli niin anteliaasti tarjolla neukkaripöydän päällä. Satiinibolero on myös parasta säästää pikkujouluja varten. Paitapuseron pitäisi pysyä napitettuna, ja arkiponnari pinneineen ei myöskään anna huoliteltua vaikutelmaa. Jos valitset farkut, niiden pitäisi olla siistit ja mielellään tummat; hame tai mekko ovat melko varma valinta. Toki alakin vaikuttaa paljon: Converset ovat ihan ok copywriterin paikkaa hakiessa, kun taas tutkimuspäällikön kannattaisi valita vähän siistimmät popot.
6) Polta omistamasi El Naturalistat
Rumempia kenkiä ei tästä maailmasta löydy.
Onnea työnhakuun!
P.s. Minulla ei ole mitään kytkyjä Unileveriin, kunhan käytin sitä tässä esimerkkinä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Ilahdun kaikista viesteistä, ihan pienistäkin. Kiitos kommentistasi!