15.11.2013

Periaatteita, onko niitä?

Sain Preferitalta haasteen, jossa minua pyydettiin kertomaan bloggausperiaatteistani. Ihan ensin jouduin kysymään itseltäni, onko minulla ylipäätänsä mitään periaatteita (tai edes moraalia... ) ja pienen itsetutkiskelun jälkeen löysiin sentään pari löyhää prinsiippiä, joissa yritän pitäytyä.

Haaste on lähtenyt Johannalta Löytö-blogista, tässä hänen alkuperäinen kysymyksenasettelunsa:

”Haluan aloittaa haasteen, jossa kerromme omia periaatteitamme bloggareina. Mikä on sinulle tärkeää? Mitkä asiat saavat sinut harmistumaan blogimaailmassa? Miten suhtaudut kuvien oikeuksiin? Miten hoidat yhteistyöpostaukset? Kerro asioista vapaamuotoisesti ja omalla tyylilläsi. Itse haluan tällä tavoin kertoa omat periaatteeni ja ajatukseni julkisesti, jotta lukijani saavat rehellisesti tietää mitä mieltä olen asioista.” 

Olen aikaisemminkin kertonut, että aloitin blogin pitämisen osin ammatillista syistä: halusin oppia seuraamaan lukujen kautta kävijämääriä ja -tilastoja - ja paljon olen oppinutkin. En myöskään ollut edes juurikaan lukenut muita blogeja ennen omani aloittamista (mistä ihmeestä sekin ajatus muuten lähti?!), joten lähdin aika lailla soitellen sotaan ilman kunnollista perehtymistä blogistaniaan ja sen [kirjoittamattomiin] sääntöihin. Ihan ite opettelin!

Kirjoittelen itselleni läheisistä ja minua kiinnostavista asioista, eli vaatteista, harrastuksista, arkielämästä sekä aina joskus matkustelusta. En tee tätä - todellakaan! - työkseni, joten minulla ei ole minkäänlaista julkaisuaikatalua tai sisältökalenteria, vaan bloggaan aina kun ehdin ja jaksan ja on jotakin sanottavaa; joskus joka päivä, nyt ihan viime aikoina muista kiireistä ja yleisestä kaamosväsymyksestä johtuen ehkä pari, kolme kertaa viikossa.

Lukijamäärä ei ole mikään itseisarvo, mutta tottakai on mahtavaa, että kirjautuneita faneja on jo melkein sata - yhtä suurella innolla kyllä tein tätä hommaa silloinkin, kun teitä oli vain yhdeksän :-) Sitäkin enemmän pidän arvossa blogissa käytävää keskustelua ja lukijoiden jättämiä kommentteja, sillä tietäähän sen itsekin, miten suuri kynnys on välillä kommentoida "vieraan" ihmisen tekstejä - eikä kaikkeen vain aika millään riitä, vaikka olisikin kaikille jotakin sanottavaa. Kiitos siis teille kaikille, jotka jaksatte käydä lukemassa ja jopa kommentoittekin aina silloin tällöin ihan vaikka vain parin sanan tai hymiön verran!

Käytän lähinnä omia kuviani, joihin toki pyrin panostamaan oman osaamiseni rajoissa, mutta samalla tiedostaen reunaehtoni: en ole kovin taitava kuvaaja, olen usein kotona vasta hämärän laskeuduttua, joudun aina kuvamaan itse itseäni (joskus tosi harvoin saan pojan innostumaan asiasta) eikä kalustokaan ei ole ihan ammattilaistasoa. Käsittelen kuvia maltillisesti, lähinnä saadakseni vaatteiden yksityiskohdat esille. Lainakuvat pyrin hakemaan valmistajan/ palveluntarjoajan nettisivuilta, eli käytän pääsääntöisesti siihen tarkoitukseen otettuja promokuvia sillä oletuksella, ettei kuvien omistaja voi pahastua siitä, että haluan kehua hänen tuotteitaan; kerron silti kuvien alkuperän aina kun suinkin muistan tehdä niin.

En toistaiseksi ole toteuttanut juurikaan minkäänlaisia kaupallisia yhteistyöpostauksia, mutta nyt lukijamäärieni kasvaessa on erilaisia kutsuja ja ehdotuksia alkanut satelemaan enemmän. Osa on helppo torjua, mutta jotkut kieltämättä kiinnostaisivat, koska kyseessä on jo muutenkin tutut tai houkuttelevat brändit - en siis koskaan myisi sieluani ja promoaisi valheellisesti mitään sellaista, mihin en itse usko (sama periaate pätee työelämässäkin!). Markkinoinnin parissa työskentelevänä suhtaudun itse hyvinkin avoimesti ja innostuneesti erilaisiin promoihin, mutten oikein tiedä, miten te lukijat asian näkisitte? Kerronhan jo nytkin kokeilemistani uusista kosmetiikkatuotteista täällä aika usein - haittaisiko se, että olisin saanut testattavan tuotteen blogiyhteistyön kautta enkä omalla rahalla ostaen? Raha sinänsä ei olisi edes näissä yhteistyöcaseissa motivaattorina, koska ne pikkuroposet, joita mainosnäytöistä (tai tarjoitusta yhteistyökuvioista) saan eivät riittäisi edes uuden muistikortin ostamiseen, saati sitten vaikka kameran tai läppärin uusimiseen...

Itse olen sitä mieltä, että rehellisyys ja avoimuus ovat avain onneen: yhteistyöstä pitää kertoa selkeästi, ja tuotearvion pitää olla tarpeeksi analyyttinen ja kriittisesti toteutettu. Noin toteutettuna jaksan lukea muiden blogeista yhteistyöpostauksia; huonosti jäsenneltyjä ja hutaisten toteutettuja yltiöpositiviisia hehkutusvuodatuksia karsastan. Mutta odotetaan vielä pari vuotta viikkoa, niin nämä tekstit palavat varmaan tulessa aika helposti...


Tuon enempää tai syvällisemmin en ole tätä harrastustani ruotinut; elän hetkessä ja blogikin saa kehittyä siinä sivussa juuri siihen suuntaan, mikä tuntuu oikealta ja kuhunkin hetkeen sopivalta. Jos ostan hevosen, luette varmaan jatkossa siitä enemmän juttuja (ja puolet jengistä varmaan katoisi), ja jos taas hurahtaisin ruoanlaittoon (ei tule koskaan tapahtumaan), painottuisi sisältö varmaan enemmän siihen suuntaan. Mutta toistaiseksi uskon jatkavani näillä linjoilla, ja toivon että te kaikki ihanat pysytte matkassa mukaan! Pus!

P.S. En haasta tällä kertaa ketään nimeltä mukaan, mutta lupaan tulla lukemaan ja kommentoimaan teidän kirjoituksianne, jos haluatte tarttua aiheeseen. Tulettehan siis tänne kertomaan, jos haaste tuntuu omalta!

8 kommenttia:

 1. Tämä on kiva - mutta aika haastava postaus. Itsellänikin odottaa vastaamista.
  Kivaa viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kyllä siinä pienen tovin sai miettiä asioita - ja tekstiä olisi riittänyt vielä enemmänkin, mutta yritin pitäytyä less is more -periaatteessani...

   Poista
 2. Minua eivät yhteistyöt haittaa ollenkaan, skippaan yli sellaiset, jotka eivät itseäni kiinnosta. Luen mielelläni juuri tällaista arkista höpinää ja tykkään eniten päivän asukuvista, kun niistä saa inspiraatiota ja ideoita omaan pukeutumiseen. Amelie

  VastaaPoista
 3. Olen pitkälti samalla linjalla kanssasi yhteistyöpostausten suhteen. Tärkeänä pidän, että yhteistyöstä on kerrottu ja tuotteesta kerrotaan muutakin kuin sen mistä sitä saa ja että valmistaja kertoo, että tämä tuote vaikuttaa diipa-daapa...Eli omakohtainen kokemus hyvine ja mahdollisesi huonompine puolineen rehellisesti kerrottuna. Muuten mulle on herttisen yhdentekevää miten tavara on käteen päätynyt, kiinnostavat jutut luen kuitenkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että "kaikki" on ok, kunhan vain pelaa avoimin kortein. Kiitos kommentista!

   Poista
 4. Näitä on tosi kiva lukea, saavat miettimään omiakin periaatteita.
  Tosin laiskottaa niin paljon, etten jaksa postaukseksi asti sanoiksi pukea, hehhee :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole pakko osallistua, mutta olisi tietty mielenkiintoista lukea sunkin ajatuksia aiheesta!

   Poista

Ilahdun kaikista viesteistä, ihan pienistäkin. Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...