1.2.2015

Viikko Looppailua

Erilaiset aktiivisuusrannekkeet olivat viime vuoden nouseva teknologiahitti, ja Suomessakin niitä myytiin erityisesti joulun alla aivan ennätysmäärä - tiedän tämän siitä, että Stockalta kerrottiin niin, kun yritin vaihtaa lahjaksi saamani sähkönsinisen Polar Loopin mustaan. Aktiivisuurannekkeen idea on se, että sitä pidetään kädessä 24/7, ja se sininen olisi ollut kuin huutomerkki ranteessani, kun musta taas ei oikeastaan edes erotu arkivaatteistani ollenkaan.

Useimmat aktiivirannakkeista toimivat kuta kuinkin samalla tavalla: ne mittaavat arkiliikuntaa ja unta, mutta eivät korvaa sykemittaria. Lukuarvot perustuvat syöttämiisi perustietoihin (sukupuoli, paino, pituus, ikä sekä työn laatu) ja kolmiulotteisen kiihtyvyysmittarin mittaamaan liikkeen määrään.

Alla näkyy päiväraportti, joka kuvaa hyvin minun tapaani liikkua: töissä istun persiilläni aivan liian pitkiä aikoja (=peräti kolme passiivisuusleimaa, mutta minkäs minä niille loputtomille palavereille mahdan!), ja iltaisin sitten yritän kiriä liikuntatavoitteita kasaan...


Huikea askelten määrä, melkein 18 000, selittyy sillä, että olin ratsastamassa kyseisenä iltana: en siis teknisesti itse ottanut kaikkia mitattua askeleita, mutta tein kuitenkin kovasti töitä hevosen selässä :-D Ja koska mulla oli myös varsinainen sykemittari tallikeikan ajan käytössä, tiedän että ratsastus kulutti n. 400 kCal, 135 keskisykkeellä, eli oli ihan tehokasta liikuntaa myös perinteisemmällä tavalla mitattuna.

Raportista näkyy myös unen määrä ja laatu, ja sitä olen seurannut joka aamu lähes maanisesti. Yli 80% rauhallista unta on kuulemma tavoiteltava taso, ja ilokseni olen päässyt joka yö ihan reippaasti sen yli. Vaihteluväli on ollut 84-89% - tämä ei tule mitenkään yllätyksenä, sillä olen aina ollut kovin kiitollinen hyvistä unenlahjoistani. Ja kyllähän sen hyvin tai surkasti nukutun yön tuntee nahoissaan heti aamulla ilman mitään mittariakin, mutta pidemmän päälle tästä voi ehkä saada jonkinlaista osviittaa siihen, miten hyvin keskimäärin nukkuu - tai mikä vaikuttaa huonoihin uniin: kenties onkin pakko alkaa uskomaan täysikuun vaikutukseen?!

Niin, tavallista sykemittaria tämä ei siis missään nimessä korvaa, ja tuntuukin vähän hassulta, kun on ranteet täynnä härpäkkeitä varsinaisen liikuntasuorituksen aikana. Mutta jo viikon jälkeen kiinnitän paljon enemmän huomiota nimenomaan arkiliikunnan määrää, ja olen jo monta kertaa valinnut rappuset hissin sijaan - tämä tuntuu tosi tärkeältä muutokselta! Samanlaisiin pieniin muutoksiin pääsee tietenkin ilman mittariakin, kun vain alkaa huomioimaan ne tilanteet, joissa voi päättää valita sen helpomman tai vähän enemmän effortia vaativan tavan siirtyä paikasta toiseen, mutta jos tämä pikkulaite nyt boostaa oikeita valintoja päivittäin, voi sen sanoa olevan hintansa arvoinen.

Monella teistäkin on varmaan oma Loop (tai Jawbone/ Fitbit) - mitä mieltä te olette niistä, onko niistä ollut apua, vai ovatko jääneet jo kaappiin pölyttymään?

P.S. iPhonen uusi Terveys-applikaatio mittaa automaattisesti askelten määrää, oletko huomannut? Tulee 8.0-käyttiksen mukaan automaattisesti, ja minulla oli myös aktivoitunut ihan itsestään :-)

8 kommenttia:

 1. Mulla on myös Loop, ostin sen elokuussa. Mun mielestä on mielenkiintoista seurata, mitä päivän aikana tulee tehtyä. Ja kuinka aktiivinen (tai sitten ei) on tullut oltua.
  Käytän tuota myös sykemittarina, ostin sykevyön siihen erikseen. Entinen sykemittari alkoi vedellä viimeisiään, on jotain aataminaikaista mallia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kieltämättä houkuttelee vähän ostaa tähän se sykevyökin, jottei olisi erikseen montaa härpäkettä, mutta katsotaan nyt, miten kauan toi Suunto kestää...

   Poista
 2. Sain Loopin joululahjaksi ja se on ollut ranteessa siitä saakka. Mulle kyllä on ollut siitä apua ja kannustusta, ja harmittaa vietävästi, jos en parina peräkkäisinä päivinä pääse tavoitteeseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla oli viikon aikana joko superliikunnallisia tai hyvinkin laiskoja päiviä, välimuotoa ei näemmä olekaan... Vielä on siis petrattavaa, jotta niitä nollatason päiviä olisi mahdollisimman vähän!

   Poista
 3. Voi apua, mulla tuo laite rupeaisi varmaan huutamaan että nyt ylös siitä sohvalta senkin laiskimus :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitähän se juuri tekeekin - myös kesken työpäivän! Ihan hyvä niin, sillä pitäisi vähintään muistaa käyttää sähköpöytää aktiivisemmin kuin nykyään teen... korkkareilla en kyllä jaksa seistä kuin hetken, mutta onhan mulla tennaripäiviäkin aika usein.

   Poista
 4. Wau - sinähän olet huikean aktiivinen! Ainakin verrattuna itseeni, kuten hiljattain tilitin omassa blogissani :( Keep up the good work! =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noh, joskus olen ja useimmiten en (täytyy olla rehellinen!) - parantamisen varaa taitaa olla vielä meillä molemmilla :-D

   Poista

Ilahdun kaikista viesteistä, ihan pienistäkin. Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...